La Laguna

PROJEKT

LIDÉ

Káva

SPOLEČNĚ DOKÁŽEME VÍC

Honduras je jednou ze zemí produkujících kávu, které jsou pro nás nejvýznamnější – z honduraských plantáží pochází přibližně jedna pětina naší surové kávy. Honduras je však také jednou z nejchudších středoamerických zemí, která se v současné době potýká se spoustou sociálních, ekonomických a politických problémů. Nicméně v přímé spolupráci s místními pěstiteli a partnery spatřujeme obrovské možnosti s pozitivními dopady. Proto jsme v roce 2016 v jednom konkrétním místě v Hondurasu, a sice v La Laguně, malé vesnici na severozápadě země, odstartovali náš „Passion Project“. Seznamte se s lidmi z La Laguny, jejich prací a všemi kroky, kterými naše káva prochází – od pěstování, přes zpracování po přepravu.

ÚVOD

Dobrá káva nevzniká až ve vašem šálku – je to výsledek dlouhého procesu, na jehož začátku stojí lidé, kteří tuto kávu pěstují. Proto také již celou řadu let hraje důležitou roli ve všech našich činnostech udržitelnost, ať už v podobě dlouhodobého partnerství s dodavateli, nebo certifikace UTZ našich druhů kávy. Nyní jsme připraveni učinit další krok: od začátku roku 2016 pracujeme s místními partnery na podpoře projektu „La Laguna“ v Hondurasu. „La Laguna“ je projekt zahrnující 300 pěstitelů kávy, se kterými velice úzce spolupracujeme – a právě oni jsou skutečnými hvězdami tohoto projektu.
Další informace

LA LAGUNA, HONDURAS

Vítejte v La Laguně, malé vesnici na severozápadě Hondurasu. Pokud jde o kvalitu kávy, tato latinskoamerická země je schopna soupeřit se zeměmi, které jsou největšími světovými producenty kávy. Specialitou země je tradiční promývaná arabika, kterou si místní lidé vychutnávají doma nebo ve stále rostoucím počtu kaváren.
Další informace

OBYVATELÉ LA LAGUNY

Obyvatelé La Laguny jsou přátelští lidé s obrovským smyslem pro sounáležitost, vždy připraveni přispěchat na pomoc příteli v nesnázích. Dozvěděli byste se od nich, jak jejich předci před více než stoletím společně vystavěli jejich vesnici. Za každou usměvavou tváří se skrývá fascinující životní příběh. Co je ze všeho nejvíc spojuje, je láska k domovu – a obzvláště jejich káva.
Další informace

PĚSTOVÁNÍ A SKLIZEŇ

Proces certifikace UTZ je pro naše farmáře v La Laguně v plném proudu. V jeho rámci jsou pěstitelé kávy proškolováni v oblasti technik pěstování a sklizně kávy a dozvídají se, co je při produkci vysoce kvalitní kávy důležité. Ale stejně tak důležitý je správný způsob hospodaření na farmě. Vedení přesných účtů je klíčové pro udržení kontroly nad příjmy a výdaji a pro snižování výrobních nákladů.
Další informace

ZPRACOVÁNÍ

Kvalitu kávy do značné míry ovlivňuje způsob, jakým se kávová zrna dostávají z plodů. Proto klademe mimořádný důraz na způsob zpracování. Centralizovaná odborná zpracovatelská zařízení známá jako „beneficio“ zajišťují trvale vysokou kvalitu kávy. V Hondurasu však dosud velkou část kávy individuálně zpracovávají drobní pěstitelé.
Další informace

PŘEPRAVA A PRODEJ

S dodavatelskými řetězci na území Hondurasu je spojena celá řada problémů. Když do řetězce vstupují zprostředkovatelé, procesy přestanou být transparentní a začne být obtížné zajistit vysledovatelnost kávy. Zprostředkovatelé navíc často stlačují ceny dolů na základě lživého tvrzení o nedostatečné kvalitě kávy nebo podvádějí při vážení zboží. Proto v případě přepravy a prodeje spoléháme výhradně na přímá partnerství.
Další informace

KÁVY Z LA LAGUNY

Když partnerství nese ovoce: udržitelnost nemá jen jméno – teď má i chuť! Díky novému stroji na odstraňování dřeně, na který jsme poskytli finanční prostředky, se teď při zpracování kávových plodů nejenže spotřebuje až o 80 % méně vody v porovnání s ručním zpracováním, ale také se zvyšuje kvalita výsledné kávy. Zjistěte více o naší kávě přímo z La Laguny.
Další informace

PŘÍMÁ SPOLUPRÁCE

První výsledky našeho honduraského projektu si nyní můžete vychutnat v šálku aromatické, lahodné kávy vynikající kvality. Ohlédneme-li se za posledními dvěma roky, můžeme s potěšením prohlásit, že jsme už teď dosáhli mnohého. Ale dívat se chceme i dopředu. Kam nás v budoucnu zavede přímá spolupráce s farmáři v La Laguně? V rozhovoru s výkonným ředitelem (CEO) Raphaelem Gugerlim se dozvíte, jak bude naše cesta pokračovat.
Další informace